beugelinformatie

beugelinformatie

Veelgestelde vragen beugeltips

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel krijg?

Een goede mondhygiëne is extra belangrijk tijdens een beugelbehandeling. Wij adviseren om minimaal twee maal per dag je tanden en de beugel te poetsen met een elektrische tandenborstel en fluoridetandpasta. Meer informatie vind je op onze site bij de instructies onder het kopje Mondhygiëne.

 

Hoe kan ik witte vlekken op mijn tanden voorkomen?

Witte vlekken ontstaan door tandplaque die op het tandoppervlak rondom de beugel blijft zitten. Wanneer je dus niet goed poetst blijft er tandplak op de tanden achter, daar waar de beugel niet zit. Als de tandplak te lang blijft zitten ontkalkt het glazuur waardoor de witte vlekjes ontstaan. Goed poetsen is de enige oplossing om witte vlekken te voorkomen.

 

Wat moet ik doen als mijn beugel kapot is?

Als je beugel kapot is, is het verstandig om meteen contact op te nemen. Dit is in het belang van de voortgang van de behandeling. Wanneer er al op korte termijn een afspraak staat, meld dan wel van tevoren dat er iets kapot is, dan kunnen we daar rekening mee houden. Een los blokje moet je altijd even doorgeven zodat we tijd inplannen om het bij de eerstvolgende afspraak vast te zetten. Bij spoed kun je altijd eerder terecht.

Is je uitneembare beugel in het weekend kapot, laat dan je beugel uit en neem direct na het weekend contact met ons op.

Mijn forsus / veer is los wat nu?

Let op dat je niet op de veer bijt. De veer kan vervormen, breken of letsel veroorzaken aan de binnenkant van de mond. Maak een afspraak zodat we de veer kunnen repareren.

 

Wat moet ik doen als er een draadje prikt?

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig met een nagelschaartje het prikkende draadje af te knippen. Maak op de nieuwe werkdag voor de zekerheid wel een afspraak, ook als het draadje na het afknippen niet meer prikt.

 

Wat moet ik doen als er een bracket / blokje los is?

Indien het geen klachten geeft mag de bracket blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

 

Wat moet ik doen als er een bandje/ringetje los is?

Als het hindert, mag je het ringetje verwijderen van de kies. Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt, moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet.  Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

 

De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen wat nu?

Laat de beugel even uit. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren of bij te stellen. Vergeet de beugel niet mee te nemen naar de praktijk. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.

 

Wat moet ik doen als mijn spalkje los zit of prikt?

Knip de spalk niet af. Laat het spalkje in je mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Er bestaat een kans dat je tanden zich gaan verplaatsen.

De gegeven tips betreffen slechts tijdelijke oplossingen, wij verzoeken u dan ook op de eerst volgende werkdag contact met ons op te nemen.

 

Mag ik met een beugel alles drinken?

In principe mag je alles drinken. Sommige producten, zoals frisdranken en vruchtensappen, kunnen gevoelig zijn aan je tanden.

 

Kan ik met een beugel alles eten?

Als je een beugel draagt moet je opletten met hard, taai of kleverig eten. Dropjes, toffees, kauwgom en andere plakkerige dingen zijn ten zeerste af te raden. Ook zuurtjes, noten en popcorn kun je beter laten staan, omdat door het eten van harde dingen de blokjes van je vaste beugel kunnen losraken. De eerste dagen na het plaatsen van de beugel kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Het kan dan prettiger zijn om zacht voedsel te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 20 =