ortho reinders blokjes beugel gips

behandeling

Veelgestelde vragen algemene info

Welke beugel krijg ik?

Er zijn veel verschillende soorten beugels. Een blokjesbeugel bijvoorbeeld, die zit aan de tanden vast. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen of hoef je hem alleen maar ‘s nachts in. Het hangt er allemaal van af wat er voor nodig is om jouw tanden en kiezen op de goede plek te krijgen. Dat is bij iedereen anders. De orthodontist bekijkt welke beugel voor jou het beste is en wanneer je die moet dragen.

 

Hoe lang duurt een beugelbehandeling bij kinderen?

Dat hangt heel erg af van hoe scheef je tanden en kiezen staan en of ook je kaakstand nog gecorrigeerd moet worden. Bij kinderen duurt een behandeling gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Het corrigeren van de kaakstand en daarna het rechtzetten van de tanden en kiezen kan behoorlijk wat tijd vergen en is deels afhankelijk van je biologische eigenschappen. Wanneer je zelf goed meewerkt, de beugel voldoende draagt, de controles nakomt en zorgt voor een goede mondhygiƫne gaat de behandeling het snelst. Bij kinderen speelt ook de groei een belangrijke rol. Daardoor kan een behandeling zowel korter als langer dan de genoemde gemiddelde behandelingsduur uitpakken.

 

Hoe lang duurt een beugelbehandeling bij volwassenen?

De duur van een beugelbehandeling bij volwassenen is erg afhankelijk van het doel ofwel jouw wensen. Bij volwassenen zien we tegenwoordig in vrij korte tijd al een groot resultaat. Een indicatie van de duur van de behandeling kan worden gegeven tijdens de eerste afspraak en het bespreken van de mogelijkheden.

 

Hoe vaak moet ik langskomen tijdens de behandeling?

Als de beugel eenmaal is geplaatst, kom je gemiddeld eens in de vier tot acht weken bij ons langs en controleren wij de voortgang en de beugel.

 

Doet een beugel pijn?

De eerste dagen voelt een beugel wat vreemd, soms zelf een beetje pijnlijk. Doorgaans raak je snel gewend. Als de beugel net geplaatst is en na elke vervolgcontrole, waarbij de beugel opnieuw wordt geactiveerd, kunnen tanden en kiezen enkele dagen gevoelig zijn. Het kan dan prettiger zijn om zacht voedsel te eten. Verder is het normaal dat tanden en kiezen los aanvoelen. In het begin moeten ook je lippen, wangen en tong wennen aan een beugel. Wanneer er een vaste beugel wordt geplaatst, geven wij was mee. Deze was kan worden aangebracht op de delen van de beugel die scherp aanvoelen.

 

Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?

Ja, controles bij de tandarts gaan gewoon door. Een orthodontist controleert wel op gaatjes maar kan ze niet behandelen.

 

Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?

Nee, dat hoeft niet. Bij veel correcties is zelfs groei nodig van het gezicht en van de kaken. Soms is het wisselen pas klaar als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat geval zou het jammer zijn om pas na het wisselen te starten met de behandeling, want dan zijn de mogelijkheden die de groei kan bieden niet meer toe te passen.

 

Wat moet ik doen bij spoedgevallen?

Heb je in het weekend of vakantie klachten die niet kunnen wachten, bel dan naar de praktijk, 013 – 4552416 en volg de aanwijzingen op het antwoordapparaat. Bij spoedgevallen kun je ook contact opnemen met je eigen tandarts of kijk voor meer informatie op de website onder het kopje Spoedeisende dienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 18 =