ortho reinders blokjes beugel gips

behandeling

De actieve behandeling

Hoe worden tanden verplaatst?

Reinders_praktijk-HR12_wReinders_praktijk-HR17_w

Wanneer op tanden continu lichte krachten werken in dezelfde richting dan verplaatsen ze. Dit is mogelijk omdat het lichaam in staat is aan de kant waar de tand zachtjes naartoe geduwd wordt bot op te lossen en aan de andere kant bot op te bouwen. Beugels brengen krachten over op tanden.

Beugels kunnen globaal worden ingedeeld in twee soorten:

Beugels die door de patiënt zelf in en uit worden gezet.

OR-LR25_wOR-LR33_w

Voorbeelden hiervan zijn: een buitenbeugel (een zogenaamde headgear) en een activator. Uitneembare beugels bestaan meestal voor een groot gedeelte uit kunststof en hierin zitten draden en soms schroeven die kunnen worden geactiveerd. De mogelijkheden met uitneembare beugels zijn heel anders dan met vastzittende beugels.

 

Vastzittende beugels (blokjes- of plaatjesbeugel, bestaande uit brackets (blokjes) en draden welke vast zitten op alle tanden en kiezen.

Reinders_praktijk-LR21_w Reinders_praktijk-LR29_w

Deze beugel kan niet worden uitgenomen. Een bracket is een soort handvat voor een tand. Door de draden die door de brackets lopen kunnen kleine krachten worden gezet op de tanden die daarmee in de goede richting verplaatsen. Het is dus de draad die de tanden verplaatst en niet de brackets. Bij veel behandelingen zijn naast de brackets en draden extra krachten nodig om de tanden goed op elkaar en in elkaar te laten passen. Dit kan zijn in de vorm van elastieken die door de patiënt zelf aan haakjes moet worden bevestigd.

Het samenspel tussen brackets, draden en de extra krachten zoals bijvoorbeeld elastieken stellen de orthodontist in staat om een zo goed mogelijke behandeling uit te voeren. Elk gebitsprobleem is uniek en vraagt om een specifieke behandeling met daarop afgestemde draden, brackets en extra krachten.

 

Behandeling klaar?

OR-LR29_wOR-LR43_w

Als een beugelbehandeling klaar is zullen er maatregelen genomen moeten worden om het resultaat vast te houden. Met een mooi woord heet dat retentie. Meestal wordt er gekozen voor draden die achter de voortanden worden aangebracht (spalken). Ook kan er een uitneembare plaat worden toegepast. De retentieperiode  is in principe zeer lang en niet zelden worden de spalkjes voor onbepaalde tijd toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =